ילדים מאשימים

3240

מריה הוכברג-מריאנסקה, נוח גרים

פורסם בשנת 1947 ע"י הוועדה ההיסטורית היהודית המרכזית בפולין.

הוא כולל עדויות רבות שמסרו ילדים יהודים בפולין זמן קצר לאחר שחרורם.

פרקים שונים בספר מוקדשים לעדויות מגטאות, ממחנות, בצד 'הארי', במסתור, בין הפרטיזנים, בבית הכלא, ומפי מבוגרים שעבדו עם ילדים בזמן השואה. הספר נערך על ידי מריה הוכברג-מריאנסקה ונוח גריס.

תרגם לעברית: יוסף רב.

תודה למר אמיר השכל  ( תת-אלוף במילואים , חיל האוויר ,  וחוקר השואה כיום ) עבור פעילותו ללא לאות למען הוצאת הספר

הוצאת אבישלום , 2010

עם הוצאתו לאור של הספר בשפה העברית מתגלה בפני הקוראים אוצר בלום של עדויות מזעזעות של הסבל בל ישוער שעבר על ילדים יהודים בתקופת השואה.

לפי המדיניות הגרמנית, הילדים הרכים, שהם עתידו של העם היהודי, היו הקורבנות הראשונים להשמדה. עם סיום מלחמת העולם השנייה, התברר שמכלל הניצולים, מהווים הילדים שבעה אחוז בלבד.
העדויות הללו נגבו מיד לאחר קרות השואה בידי מיטב אנשי האקדמיה: עיתונאים, מחנכים, סופרים, עובדים סוציאלים ועוד.

גדולתם של אוספי העדויות טמונה בעובדה שהם העלו על הכתב את העדויות הללו ללא כל עריכה, אלא בלשונם של הילדים, כפי שהם ידעו לספר בשפתם הדלה והפשוטה. לכן קובץ זה של העדויות מהווה מסמך אותנטי, ייחודי ונדיר, שהוא בעל חשיבות היסטורית עליונה.

יצויין שבעת פרוץ מלחמת העולם השנייה בשנת 1939, הגיל הביולוגי של הילדים שעדויותיהם מובאות בספר זה, נע בין שנה אחת עד לגיל אחת עשרה והעדויות נגבו בהיותם כבני שבע עד שבע עשרה, אולם במלחמת הקיום וההשרדות הם נהגו כבוגרים לכל דבר. התגלו בהם חושים ואינסטינקטים חיתיים כמו אצל חיות בר הנמצאות בסכנת הכחדה.
ספר זה מביא מבט קרוב על נתיב הייסורים שבו עברו ילדים יהודים על אדמת אירופה בזמן השואה, כי לא הייתה להם מולדת שתגן עליהם

מריה הוכברג-מריאנסקה, נוח גרים

 

1

כתוב תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *