הנער יהודה ביילס והישרדותו במצודת הפורט התשיעי

241

יהודה בייליס, נולד ב-1927 בעיר קובנה בליטא, הצעיר בשלושת בניהם של אליעזר וחנה. ב-1941, כאשר הגרמנים כבשו את ליטא, שהה יהודה בעיירת הנופש פלנגה (Palangaשליד הים הבלטי, הוא נכלא עם עוד נערים יהודים בבית כנסת, שם התעללו בהם שוביהם.

באוקטובר, שוּלחו יהודה והנערים האחרים אל גטו קובנה. לאחר ימים מעטים נלקח יהודה עם הוריו ועם עוד אלפים מתושבי הגטו אל מצודת הפורט התשיעי, אתר הרצח ההמוני של יהודי קובנה.

בהיותו בפורט נדחף יהודה עם עוד יהודים ובהם הוריו אל שפתו של בור. יהודה, שמע יריות. היהודים לידו נפלו אל תוך הבור והפילו גם אותו.

יהודה איבד את הכרתו. כשהתעורר מצא את עצמו בתחתית הבור. הגופות מעליו היו רבות כל כך שהוא לא ראה את אור היום.

הוא פילס את דרכו החוצה בין הגופות ונמלט מהפורט. במהלך הבריחה הוא הגיע לבית כפר וביקש עזרה. דיירי הבית טיפלו בפצעיו, האכילו אותו ונתנו לו בגדים, אך ביקשו שלא יספר שעזרו לו, מחשש לחייהם.

בשובו לגטו סיפר יהודה על קורותיו, אך שומעיו לא האמינו לו. יום אחד, כאשר עבד מחוץ לגטו, נאמר ליהודה שיש אקציה בגטו. הוא נמלט מהעבודה, וניגש לכתובת שמסר לו דודו.

עם בואו למקום התברר לו שזוהי מסעדה. בעלת המסעדה העניקה ליהודה מסתור, וסייעה לו לאמץ זהות בדויה. במסעדה הכיר יהודה צעירה בשם גניה פרמנסקאיטה, וזו הסתירה אותו שנה וחצי בבית משפחתה בכפר.

בסוף 1943, הגבירו הגרמנים את החיפוש אחר יהודים מסתתרים ויהודה נענה לבקשה של אחיו ושב לגטו. במרס 1944, נערכה בגטו אקציה נוספת, שבמהלכה נחטפו מאות ילדים ונרצחו.

הורים מעטים הצליחו להסתיר את ילדיהם, ועם סיום האקציה ביקשו אנשי היודנראט להבריח את הילדים האלה אל מקומות מסתור מחוץ לגטו.

אנשי היודנראט ידעו על ידידותו של יהודה עם כומר בשם יוקובאוסקיס, וביקשו שיגייס את הכומר למבצע הברחת הילדים.

יהודה הסתנן אל מחוץ לגטו והגיע אל הכומר. זה הסכים להירתם למבצע ההברחה וההסתרה של הילדים.

בכל פעם מסרו אנשי היודנראט ליהודה שק ובו ילד מורדם, וציידו אותו בכסף וסיגריות, שוחד לשומרים. הוא היה יוצא מהגטו עם השק, משחד את שומרי האס.אס ומגיע למקום המפגש עם הנזירות ששלח יוקובאוסקיס ואשר לקחו את הילד למקום מסתור.

יהודה הבריח כך 22 ילדים מהגטו. לימים הוכרו יוקובאוסקיס ופרמנסקאיטה – חסידי אומות העולם.

עם חיסול גטו קובנה בקיץ 1944,  ולחו יהודה ואחיו יוסף לדכאו, ועבדו במחנות לנדסברג וקאופרינגיוסף נפטר, ויהודה נותר יחיד מכל משפחתו.

ב-1946, עלה יהודה לארץ ישראל באוניית מעפילים. הוא התגייס לצהל ולחם במלחמת העצמאות. יהודה, היה איש עדות. לו ולרעייתו אהובה שתי בנות, ארבעה נכדים וחמישה נינים.

 מקור

מקור 2

0

כתוב תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *